Ramaderia extensiva, semi-intensiva o intensiva
La ramaderia extensiva és un sistema productiu en el qual els animals passen tot el dia a pastura. Malgrat que no és el més freqüent, promou un aprofitament del territori que suposa nombrosos beneficis per a totes les persones, com la conservació d’hàbitats i espècies o la regulació del risc d’incendis, per no parlar del benestar animal.
El sistema intensiu, pel contrari, es basa en què els animals estan sempre estabulats, és a dir, que no surten mai a pasturar. La major part de la ramaderia a Catalunya és intensiva.
Al mig trobem el sistema semiintensiu o mixt: els animals, tot i que estan una part de l’any o del dia estabulats, surten a pasturar unes hores.
Xai
Si hi ha una carn que destaca per la seva textura tendra i gustosa és la de xai. Un producte que forma part de la dieta mediterrània i que es consumeix especialment vora l'època de Nadal. La seva carn greixosa és idònia per potenciar el gust de qualsevol plat, en particular el costellam, una de les parts més valorades.
El xai pot considerar-se de llet, sacrificat als 30 o 40 dies del seu naixement; blanc, de color rosa fosc; o gris, la varietat amb el sabor més intens. Aquesta carn, rica en ferro, niacina i vitamina B, pot preparar-se de moltes maneres, però rostir-ne els cuixots o l'espatlla és de les més populars.
Vedella
La vedella és un mamífer que encara no ha assolit la maduresa sexual. A Catalunya per poder obtenir el segell de qualitat la carn de vedella ha de tenir menys de 12 mesos d’edat. La carn de vedella és una carn vermella rica en proteïnes d’alt valor biològic i en greixos saturats, així com vitamines A, B i D.
El seu major índex de greix saturat és precisament el que contribueix a fer aquesta carn més gustosa, que a la vegada és molt versàtil a la cuina: la podem fer guisada, a la planxa, rostida, al vapor, fregida, etc. Per incloure-la en una dieta equilibrada, és recomanable no consumir-la més de dos cops per setmana.
Al Parc Rural del Montserrat hi trobem varies races de vedella, com l’Angus, la vaca de l’Albera o la pirenaica.
Cabrit
El cabrit és la cria de la cabra, d'entre 2 i 4 mesos d'edat. Per al consum, l’ideal són els cabrits d’entre 10 setmanes i 12. La carn de cabrit s'assembla a la carn de xai de llet i és molt apreciada a la gastronomia catalana. És força més tendra que la carn d’anyell. En general s'hi apliquen les mateixes receptes i coccions que a la carn de xai. Se'n poden menjar els menuts, com els ronyons o el fetge. Les costelles de cabrit arrebossades són una delicadesa; també són delicioses amb alls tendres, a l'estil valencià. Altrament, l'espatlla o la cuixa al forn és tot un clàssic.
Neix amb la intenció de transformar una terra pobra, fràgil, abandonada i maltractada, en un lloc net, verd, estimat i fèrtil on els incendis els costi avançar i deixin de ser habituals.
En Josep Rius i el seu fill, en Joan Rius, porten una explotació ramadera a Can Còdol, situat a Maians, terme municipal de Castellfollit del Boix.
Es dediquen principalment a la vaca per carn, al...