Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Cristina Sánchez: “Les oliveres les hem de tractar amb amor”

  • 20201217_DTA_PRM_PatxiUriz_Tastd´Oli_CristinaSanchez_Piera_DSC5406

26 de novembre de 2021



Avui, 26 de novembre, dia Mundial de l'Olivera, hem entrevistat a la Cristina Sánchez, propietària del Maset de la Costa (Piera) i de vàries hectàrees de conreus d'oliveres. 

 

L'any 2009 la Cristina i el Toni van deixar el pis que tenien a Barcelona per embarcar-se a una nova vida. "Sempre m'havia fet il·lusió anar a viure a la muntanya. Aquí sempre tinc la sensació de llibertat, com quan era petita i anava d'excursió amb els meus pares pel Ripollès." Quan la Cristina i el Toni van trobar el Maset de la Costa, una masia que data del segle XVII, van tenir clar que era allà on volien viure, entre oliveres i camps verds. La van reformar i van començar a recuperar les oliveres abandonades que envoltaven la Masia. "Ara tenim pagesos que s'encarreguen de cuidar i mimar les oliveres com es mereixen". La Cristina remarca que els mètodes que empren han estat des de sempre ecològics. "Els pagesos llauren, adoben la terra i tiren productes com el coure, però sense utilitzar mai substàncies que puguin fer mal a la terra". Tot i que la Cristina no té formació pagesa, ha anat fent diversos cursos al llarg d'aquests últims anys a l'Escola Europea de Cata i l'Escola Agrària de Mas Bové. "He après que les oliveres les hem de tractar com les cireres: amb amor i sense aixafar-les, perquè si es trenquen comencen a fermentar i això farà que apareguin defectes a l'oli."

 

L'oli ecològic que la Cristina produeix s'elabora a partir de les olives arbequines que creixen a les plantacions que té en propietat, entre els municipis de Piera i Sant Sadurní. "Nosaltres collim les olives al matí i les portem al molí aquella mateixa tarda, ja que així ens assegurem que tinguin els menys defectes possibles". Allà es posa la collita a la tolva, es treuen les fulles i se centrifuga i tritura un parell d'hores. "Així és com aconseguim l'oli de raig, un oli sense filtrar que recollim amb garrafes grans". Aquest oli és el que venen sota el nom de l'Oli del Maset i es pot adquirir a la petita botiga del Maset de la Costa en ampolles de vidre de quart o mig litre o en garrafes de dos o cinc litres. 

 

A part de produir oli, la Cristina i el Toni organitzen activitats relacionades amb l'olivicultura, tant per petits com per adults, i s'encarreguen de cuidar els hostes que visiten la casa rural; una masia amb capacitat per allotjar a 15 persones i on es fan tallers durant tot l'any (meditació, observar la pluja d'estels, apadrinar i batejar oliveres…).

 

Més informació:

Web: https://ca.masetdelacosta.es/

Instagram: @masetdelacosta


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona