Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

El Parc Rural del Montserrat té 59 punts amb alt risc d’incendi, segons el Pla de Vigilància Contra Incendis Forestals (PVI)

  • Captura de pantalla 2022-07-18 a las 10.26.32
  • Captura de pantalla 2022-07-18 a las 10.27.33

18 de juliol de 2022Un any més, es posa en marxa el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) amb la implicació de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions. Entre altres informnacions d'interés, el PVI informa que el Parc Rural del Montserrat té 59 punts amb alt risc d’incendi.

 

L’objectiu principal del PVI és reduir el nombre d’incendis forestals, agrícoles o periurbans i minimitzar-ne els efectes mitjançant actuacions preventives de conscienciació, dissuasió i vigilància, per tal de preservar l’entorn natural de la demarcació de Barcelona. Actualment, el PVI abasta 498.986 hectàrees forestals, que representen el 98,4 % de la superfície forestal de la demarcació de Barcelona.

 

Un dels recursos interessants que ofereix aquest pla és l’observació de les dades territorialitzades i actualitzades diàriament durant cada campanya del PVI de les actuacions fetes i dels incendis detectats. Pel que fa als municipis del Parc Rural del Montserrat, a hores d’ara hi ha detectats 59 punts amb alt risc d’incendi a causa d’abocaments, xifra molt elevada. Actualment, Abrera és el municipi amb més risc d’incendi per abocaments dins del Parc Rural del Montserrat. Al mateix temps, la protecció del medi ambient és una altra de les actuacions que s’està duent a terme, perquè al Parc es troben 30 zones amb incidències en infraestructures, fet que podrien ser la causa dels incendis forestals i agrícoles. 

 

Davant l'alt risc d'incendi forestal i en especial aquests dies amb motiu de l’onada de calor és important extremar les precaucions i tenir en compte la gestió del territori tan forestal com agrícola. Preservar l’activitat agrícola és clau per prevenir incendis, ja que actua com a tallafoc natural. El mateix passa amb l’agricultura i la ramaderia extensiva pel fet que ambdues tenen diverses funcions ambientals com la prevenció d’incendis, la neteja del sotabosc, i la conservació de l’ecosistema i la biodiversitat. Així doncs, és crucial tenir organitzades i netes les zones de cada territori.

 

 

Per a consultar de forma oberta i configurable, les accions dutes a terme per l’operatiu, accediu a la següent adreça: https://incendis.diba.cat/actuacions.

 

 

Més informació

Marta Martínez

Tècnica del Parc Rural del Montserrat

martinezsrtb@diba.cat

 

 


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona