Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Raquel Castro: “Els mercats de pagès són una iniciativa molt bona per donar valor a l'artesà”

  • IMG_9358
  • IMG_9310

26 d'octubre de 2022



Raquel Castro va néixer a Artés, però al cap d’uns anys, per amor, va anar a viure a Castellfollit del Boix. El que no sabia ella és que amb aquest canvi de residència també s’acabaria enamorant de la vida rural, la ramaderia i el pasturatge, la feina que feia el seu marit. Després de la pandèmia, la Raquel es va animar a recuperar una tasca que l’empresa familiar havia deixat de fer: elaborar formatges. Des de llavors, la Formatgeria Venys de Mas Canyelles està apostant per la innovació i la creació de nous formatges.

 

 

A què et dedicaves abans de fer formatges?

Jo era perruquera. La meva parella, en Jordi, sí que s’ha dedicat sempre al bestiar, però jo no. Quan vaig començar a festejar amb ell l’ajudava sempre que podia, sobretot els caps de setmana, que és quan anava a fires a vendre llet i formatge. Hi havia molta feina i a mi també m’agradava. Més endavant, el 2018, vaig decidir dedicar-me al 100% al negoci familiar. 

 

Què et va animar a fer un canvi d’ofici tan radical? 

Doncs la veritat és que jo sempre havia ajudat a en Jordi i m’agradava. El punt d’inflexió va ser quan la meva parella va tenir un accident. Va ser llavors que vaig decidir que aquell era el moment de dedicar-me totalment al món de la ramaderia i, en especial, del formatge.   

 

Com descriuries la formatgeria Venys? 

Fa poc que hem tornat com a formatgeria Venys, ja que amb la pandèmia vam deixar d’elaborar formatges i només veníem llet. Aquest nou començament, però, l’hem aprofitat per orientar la formatgeria i apostar per la innovació. Hem començat a fer formatges que la gent hagi d’experimentar, tinguin un sabor únic i allunyar-nos així una mica dels gustos típics o que són més fàcils de trobar en el mercat. No obstant això, continuem fent El Cullerot que és la nostra especialitat.

 

Com és que us heu animat a tornar a fer formatges? 

Antigament, havíem elaborat formatges i els anàvem a vendre a fires, però arran de la pandèmia i el meu embaràs ho vam deixar perquè no arribàvem a tot. Ara fa poc, però, vaig pensar que seria bo de reprendre-ho perquè es tracta d’un producte molt bo, local, de proximitat i que elaborem de forma totalment artesanal i amb molt d’amor. Sempre m’ha agradat que els nostres clients puguin trobar un producte que és nostre i de qualitat.

 

Des que torneu a fer formatges heu introduït elements innovadors. Us heu hagut de reciclar per oferir uns formatges diferents? 

Doncs sí que ens hem hagut de reciclar, sobretot pel que fa a la curació. Per exemple, amb els formatges per untar amb herbes o pebre sí que hi hem hagut de treballar més i destinar-hi més hores. No obstant això, amb el Cullerot o el Drap de cabra, com que els hem fet sempre, hem seguit amb el mateix procés i tècnica de tota la vida. 

 

Quins tipus de formatges elaboreu?

Tots els formatges que elaborem estan fets amb llet de cabra i amb molt d’amor. Són formatges totalment artesanals i de cabres sanes i lliures. El formatge de cabra es diferencia d’altres pel seu gust, que tendeix a ser més potent i saborós, en canvi, el d’ovella sol ser més sec i suau. Cada formatge que elaborem nosaltres, però, és únic i pot tenir un regust diferent, ja que si la cabra menja romaní o farigola, és possible que en el formatge es noti el gust de l’herba aromàtica.    

 

Teniu un producte estrella de Formatgeria Venys? 

El Cullerot és el clàssic, el de tota la vida. 

 

Quines són les seves característiques? 

Es fa a partir de la llet crua que extraiem de les nostres cabres i és de coagulació làctica, és a dir, es va fermentant per si sol, fins que s’aconsegueix una pasta àcida. Aquesta pasta es deixa reposar d’un dia per l’altre i l’endemà la posem dins d’un cullerot - d’aquí el seu nom - que ens serveix de motlle i, finalment, es deixa madurar. És un formatge amb molt potencial de sabor, cremós i intens. Per a mi, és únic.

 

Actualment, quantes cabres teniu? 

Doncs mira, abans de la pandèmia n’havíem arribat a tenir unes 200 i pico, però ara hem baixat a les 120 o 130 cabres.

 

Diries que es ven bé la llet de cabra? Ha canviat el seu consum? 

Es ven bé i va molt buscada, però perquè costa molt trobar-ne. Des del meu punt de vista, cada vegada costarà més o inclús arribarà a un punt que no se’n trobarà perquè el preu és molt injust i hi ha moltes persones que deixen l’ofici perquè no en poden sobreviure. El preu del pinso ha pujat molt i la llet està mal pagada, i si no es compensa, anem malament. 

 

On podem trobar els vostres formatges?

Doncs els venem als mercats del Parc Rural del Montserrat, a fires, i a casa, a la Masia Canyelles.

 

Què us aporta participar a mercats com el que organitza el Parc Rural del Montserrat? 

Nosaltres el considerem un mercat molt cridaner, proper i artesà, difícil de trobar en altres fires on es troben molts productes d’importació. Per a nosaltres, aquest factor tan autèntic del mercat és el que ens anima a participar-hi.

 

Creus que són importants aquests mercats per productors com vosaltres? 

Sí i tant. És una manera de donar-te a conèixer a tu i al producte que fas. A més, és una forma de no perdre el valor de l’artesà, que moltes vegades penso que no se’ns valora prou. 

 

Per què creus que hauríem de comprar més en mercats de pagès? 

Perquè és on es troben productes de qualitat i artesans. Productes més treballats, amb més gust i que no es poden comparar amb els industrials. A més, un factor rellevant és que els visitants en poden conèixer la procedència i a nosaltres, els productors. 

 


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona