Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Pere Ribera: “Quan compres en un comerç de proximitat t’assegures d’on ve el producte i que sigui de qualitat”

  • 1602bf7c-2aa4-4209-9706-0b7449707719
  • OBF_9944

9 de febrer de 2023Pere Ribera (Bruc, 1956) ven embotit a la cansaladeria Ca la Montserrat des de petit. Amb gairebé 80 anys d’història, Ca la Montserrat és un negoci familiar que va ser fundat per la seva tia l’any 1950. Quan la seva mare, que també treballava a la botiga, es va jubilar, en Pere va decidir continuar amb el negoci familiar. Avui parlem amb ell per conèixer la seva experiència com a propietari d’un comerç històric del Bruc.

 

Com vas entrar a treballar al negoci familiar Ca la Montserrat?

Doncs des de ben petit que havia rondat per la cansaladeria, darrere del taulell ajudant a la meva mare i tractant amb els clients. Era el que havia vist sempre i en el moment que em va tocar començar a treballar i guanyar-me els meus propis diners, ni m’ho vaig pensar. També s’ha de recordar que abans eren uns altres temps; buscàvem treballar i prosperar. Per tant, en aquest sentit tenir un negoci familiar em va ajudar molt. 

 

I agafar el relleu generacional, què va significar per a tu? 

Continuar amb un negoci que va fundar la meva tieta i després el va seguir la meva mare és molt gratificant. Jo soc la tercera generació que porta Ca la Montserrat i que encara dona vida a aquesta petita botiga d’embotits del Bruc. 

 

El nom de Ca la Montserrat, d’on ve? 

Era el nom de la meva tieta, la que va fundar el negoci ara fa quasi 80 anys. 

 

Quin futur li espera a Ca la Montserrat?

Bastant negre, la veritat. No hi ha ningú jove que vulgui continuar. La gent avui en dia no es vol sacrificar i treballar tantes hores. Jo, si no passa res, ja faré 67 anys i la meva jubilació està al caure. Estem mirant si alguna persona volgués portar el negoci, però és difícil. Al final és una feina molt lligada i difícil de conciliar amb la vida familiar. A més, els beneficis tampoc són grans i la matèria primera cada vegada és més cara. 

 

Quin és l’embotit estrella que es pot trobar a Ca la Montserrat? 

La botifarra negra té molta fama i tothom diu que és molt bona. Però la botifarra blanca cuita o el fuet també es ven molt bé.  

 

Què hi trobarem a Ca la Montserrat que no puguem trobar a altres cansaladeries? L’embotit que nosaltres fem. Tinc clients que de petits ja venien a comprar i ara continuen venint. Tothom diu que és bo i el contacte i tracte amb la clientela també ens agrada cuidar-lo. Amb la gran majoria hi tinc amistat i això penso que es valora molt. 

 

Sou un bon exemple de comerç de proximitat…

Sí, nosaltres defensem aquest tipus de comerç perquè saps realment què compres, d’on ve el producte i t’assegures que sigui de qualitat. A més, els petits comerços rebem molt poques ajudes i tenir clients que valorin el teu producte i siguin fidels és d’agrair. 

 

Podem comprar els vostres productes en algun altre lloc, a part de la botiga del Bruc? 

No. Tinc petites restauracions que me'n compren, però no la venem en altres comerços. Sí que participem en el mercat origen del Parc Rural del Montserrat que se celebra el Bruc, i allà acaba sent un altre punt de venda.

 

Què us aporta participar en els mercats del Parc Rural del Montserrat?

És una forma diferent de donar-te a conèixer. Al final, als mercats ve gent d’arreu i a nosaltres ens va bé per ensenyar els productes que elaborem, els deixem provar i és una bona oportunitat per aconseguir possibles futurs clients. Normalment, qui hi va és la meva dona i jo em quedo a la botiga, entre ella i jo ens ho fem tot. 

 

Per tant, compartiu vida familiar i vida laboral. Se us fa difícil separar aquests dos àmbits? 

Quan teníem la canalla petita sí, però com que ara ja som independents, no. Fem la mateixa vida a casa que a la botiga, ja estem tan habituats a això que no sabríem fer-ho d’una altra manera. 

 

Abans has comentat la dificultat de trobar relleu al capdavant de la botiga. Parlem ara dels clients de futur. Heu notat un augment significatiu del veganisme? Les noves generacions consumeixen menys carn que les de fa uns anys? 

Sí que és veritat que està augmentant el veganisme, però continua sent un sector molt minoritari de la població i, de moment, nosaltres no l’hem notat. 

 

Tornem als vostres productes. Amb què t’agrada combinar-los?

Per a mi, unes faves amb botifarra negra i cansalada o una bona escudella amb carn d’olla i la seva pilota de carn picada són dels millors plats que existeixen. 

 

Ara que ve el Carnaval, quin és el producte que es ven més? 

La botifarra d’ou, sense dubte. Només la fem durant aquesta època de l’any, ja que als nostres clients els hi agrada i és tradició menjar-ne.


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona