Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

La sequera impacta negativament en la collita de l'oliva al Parc Rural del Montserrat

  • Foto: Patxi Uriz

28 de novembre de 2023La sequera persistent que hem patit durant el 2023 ha posat a prova la resistència dels cultius d'oliveres al Parc Rural del Montserrat i molts pagesos de la zona han vist com la seva collita s'ha reduït dràsticament. Malgrat la baixa producció, alguns agricultors han intentat mitigar els efectes adversos aportant rec, però la manca d'aigua ha estat una preocupació constant que ha afectat la salut dels arbres i la qualitat de la collita.

 

Segons Agustí Romero, coordinador equip Olivicultura i Elaiotècnia de l'IRTA, "les zones de secà de Montserrat pràcticament no han tingut producció, donat que la floració va ser molt dolenta i es van assecar moltes flors abans d’obrir-se. D'altra banda, les plantacions amb reg de suport (a partir de pous) sí que han tingut producció, però a la zona Montserrat hi ha poques plantacions amb regadiu".

 

Jordi Cos, pagès d'Olesa de Montserrat, ha manifestat la seva preocupació sobre la baixa quantitat d'olives recollides aquest any: "La collita ha estat molt fluixa; la qualitat és molt bona però molts pocs quilos respecte l’any passat". "Encara no hem acabat de collir, però enguany la temporada serà dolenta", ha sentenciat Cos.

 

Un altre pagès, en aquest cas del Bruc, Josep Maria Gibert, ha ofert una visió encara més descoratjadora de la situació: "De les dues parcel·les que tenim, no en collirem res. L’any passat vam poder fer oli, però enguany no hem pogut salvar res per culpa de les calorades de maig i la manca de pluja a l'hivern". Gibert coincideix amb Agustí Romero, de l'IRTA: "els pagesos que han pogut collir olives enguany a Montserrat són aquells que han aportat aigua de suport durant tot l'any".

 

Amb aquesta situació, la comunitat agrícola del Parc Rural del Montserrat s'enfronta a reptes importants i s'espera que els recursos hídrics i la situació de sequera millorin per al proper cicle de cultiu. Mentre els pagesos continuen treballant dur per adaptar-se a les condicions variables del clima, l'esperança és que les pròximes temporades portin condicions més favorables per a una collita més abundant. 

 

Més informació:
Marc Riera
Tècnic del Parc Rural del Montserrat
rierammrcng@diba.cat


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona