Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

La Masia Can Fermí celebra 150 anys d'història i tradició artesana

  • Foto dels fundadors de la Masia Can Fermí de Montserrat
  • masia can fermi merca Parc Rural Montserrat

12 de desembre de 2023La icònica empresa Masia Can Fermí, situada al pintoresc poble de Marganell, al vessant septentrional del massís de Montserrat, commemora amb orgull els seus 150 anys d'història dedicats a la preservació de la tradició del mató.


L’abril de 1873, en Fermí Puig i na Maria Rosa Carner van començar a produir els seus primers matons a la falda de Montserrat. Des d’aleshores, aquesta família ha estat una guardiana de la tradició de l'elaboració artesanal del mató i el formatge fresc, productes que s'han convertit en part intrínseca de la rica herència gastronòmica del Parc Rural del Montserrat. Amb un profund compromís amb la qualitat i l’ autenticitat, Can Fermí ha transmès aquesta saviesa, generació rere generació, consolidant la seva posició com a referent en la producció d'aquests productes.


La notorietat del Mató de Montserrat es va disparar quan la pagesia de Marganell va començar a portar aquest delicat producte a la plaça del monestir de Montserrat, aprofitant la gran afluència de visitants que acudien al monestir. La seva presència quotidiana al Mercat del Monestir de Montserrat va consolidar encara més la seva popularitat, convertint Masia Can Fermí en una parada obligatòria per als amants de la tradició culinària catalana.


Actualment, la petita empresa familiar continua elaborant amb passió el Mató de Montserrat, així com altres varietats de formatges i pastissos, tots ells a partir de llet de vaca de les comarques del Bages, Baix Llobregat i Vallès Occidental. Aquest compromís amb els productes locals i de qualitat ha convertit Masia Can Fermí en un referent en el sector de la producció artesanal.


Els formatges de Masia Can Fermí es poden comprar als Mercats del Parc Rural del Montserrat, al mercat diari que té lloc a Montserrat, al mercat de Monistrol de Montserrat (els dissabtes) i a tres fires: Fira de Molins de Rei (febrer), Fira de Monistrol de Montserrat (Octubre) i Fira de la Mercè, a Calella (setembre).

 

Més informació:
Marc Riera
Tècnic del Parc Rural del Montserrat
rierammrcng@diba.cat


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona