Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

La Diputació de Barcelona publica una guia per ajudar a la nova pagesia

  • Publicació digital “Nova pagesia”. DUPLEX CREATIVITY

14 de febrer de 2024La Diputació de Barcelona acaba de publicar ‘Nova pagesia: Guia pràctica per facilitar l’accés a la terra a emprenedors agraris’, un recurs que pretén ajudar a reactivar el sector agrari a la província de Barcelona. 

 

A la guia s’hi detallen els passos que les entitats interessades poden seguir per tal de dinamitzar el sector i també compta amb un programa d’acompanyament que inclou eines ben diverses: des de mentoria pagesa fins a bancs de terres.

 

Davant la significativa davallada de l’activitat agrària els darrers cinquanta anys, la guia proposa diverses accions per reactivar el sector. L’objectiu principal és fomentar els processos de relleu generacional al camp, facilitar la incorporació a l’activitat agrària i consolidar la Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya.

 

Per exemple, es suggereix la implementació de serveis d’acollida pagesa als pobles i ciutats per oferir suport als emprenedors agrícoles i ramaders amb l’objectiu d’establir nous mecanismes de cooperació en el sector de la nova pagesia.

 

L’estructura d’edats de les explotacions agràries a Catalunya indica que el 61% de la superfície agrària està en mans de d’agricultors de més de 55 anys, mentre que tan sols un 7,5% està sota el control d’agricultors de menys de 35 anys. Aquestes dades evidencien, una vegada més, la necessitat de fomentar la incorporació al món de la pagesia a les noves generacions.  

 

El Parc Rural del Montserrat compta amb un dels deu bancs de terres de gestió pública distribuïts arreu de Catalunya que la xarxa acull. Facilita la recuperació i l’accés a la terra per als nous emprenedors, proporciona informació inicial sobre com accedir a la terra i ofereix suport als propietaris i estableix eines de comunicació i difusió dels projectes empresarials. 

 

Més informació:

Marc Riera
Tècnic del Parc Rural del Montserrat
rierammrcng@diba.cat


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona