Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Josep Fosalba: "Crec que encara hi ha espai per a un turisme de qualitat a la zona de Montserrat”

  • Josep Fosalba, Cal Simón
  • _MG_6368
  • PXL_20240728_181009913

2 d'octubre de 2024



Josep Fosalba (Abrera, 1984) és mestre a Barcelona, però amb arrels profundes a Montserrat. Just abans de l’estiu, ell i la seva parella van obrir l’allotjament rural Cal Simón, un establiment situat en una casa plena d’història. Amb aquest projecte, busquen promoure un model de turisme sostenible. Avui l’entrevistem per parlar del procés d’obrir una casa rural a Montserrat i per saber com veu el futur turístic d’aquesta zona tan especial.


D’on va sorgir la idea d’obrir un allotjament rural a Collbató?
La idea va sorgir el 2020 amb la meva dona Maria. Cal Simón era una casa familiar abandonada i volíem recuperar el patrimoni històric i cultural que tenia i compartir-ho amb altra gent. De jove, sempre l’havia tingut al cap, la casa, però com tot a la vida, fins que no tens un mínim de capacitat econòmica i maduresa no et pots engrescar. Després de 30 anys d’abandonament (només se li havia fet un manteniment mínim gràcies a l’esforç dels meus pares i la resta de la família), vam decidir arriscar-nos i restaurar-la per compartir-la amb altres persones. I és que abans d’arreglar-la se’m queien les llàgrimes de veure les condicions en què es trobava. Per a mi ha sigut un acte de justícia, recuperar-la, i personalment m’ha fet molta il·lusió. La casa és un projecte personal i la intenció no és només generar un bé econòmic sinó també recuperar un espai amb molta història i mantenir-lo.


Cal Simón té molta història. D’on prové?
És una de les primeres construccions de Collbató, esmentada en documents des de 1300. La casa ha pertangut a la meva família des de fa més de 100 anys, quan la va comprar el meu besavi. Els meus avis hi van viure fins al 1994, i després va estar 30 anys buida.


I el nom de Cal Simón, d’on ve?
El nom ve de fa molt de temps, abans que la meva família la tingués. La casa està catalogada pel patrimoni històric de la Diputació de Barcelona i es coneix com Cal Simón o Cal Borrega, nom que prové de la família anterior, que era de Martorell.


Explica’ns com és la casa…
Doncs la casa és força gran, hem restaurat només una part, l’antic paller. Hem mantingut la pedra de la façana i hem conservat elements originals com cadires, un mirall antic, l’escala i altres mobles antics. La casa té dues plantes i un altell amb capacitat per a sis persones, repartides en tres habitacions. També té dos banys. Quan tinguem més recursos ens agradaria recuperar més espai de la casa i ampliar Cal Simón.


Què fa especial tenir un allotjament tan a prop de Montserrat?
Estar tan a prop de Montserrat és un gran atractiu. De fet, és un dels principals reclams de la casa. El pati de la casa està perfectament integrat amb el paisatge, i tenir Montserrat tan a prop és molt especial per als clients.


Quins serveis i experiències oferiu als visitants?
De moment només oferim l’allotjament turístic, però estem pensant en organitzar activitats culturals i gastronòmiques en col·laboració amb altres negocis locals, com Ca les Germanes de Collbató, amb qui també voldríem fer coses conjuntes, com un paquet de benvinguda amb productes de la terra.


Sovint els negocis com aquest no són ben vistos entre els veïns. Com us ha rebut la gent del poble?
Encara no ho sabem del tot, però amb els veïns més pròxims, les cases del costat, tenim un bona relació. D’altra banda, l’Ajuntament de Collbató ha mostrat interès pel projecte, i la gent que s’hi ha allotjat ha estat molt respectuosa. Val a dir que la casa és molt cèntrica, però la gent actualment no viu tant al casc antic com abans. Moltes cases veïnes estan buides i nosaltres li donem vida en aquest tram de carrer. 


A quin tipus de públic us adreceu?
El nostre públic ideal són famílies i grups d’amics que vulguin desconnectar o practicar esports com escalada o senderisme o que cerquin un espai inspirador per fer creacions artístiques. Sorprenentment, hem tingut més clients estrangers que locals, i algun fins i tot s’hi ha allotjat per feina.


A part de les vistes espectaculars de Montserrat, què poden esperar trobar els hostes a Cal Simón?
Doncs hem combinat elements rústics amb elements moderns per fer la casa còmoda  en un entorn màgic, molt tranquil. Utilitzem aerotèrmia, una tecnologia renovable, per reduir l’impacte ambiental, per exemple.


A prop de Cal Simón es poden fer moltes rutes de senderisme. Quines en recomaneu?
Recomanem visitar les coves de Montserrat, a les quals s’hi arriba en un passeig d’uns quaranta minuts. També el monestir, que està més lluny, el camí del forn de calç i la ruta medieval pel nucli de Collbató. També tenim contactes de guies turístics especialitzats en escalada per si algú en vol practicar.


Quines han estat les principals dificultats d’obrir un negoci d’allotjament rural?
La burocràcia és el més complicat. Hi ha molts permisos i certificacions que cal obtenir, i això allarga molt els terminis. En certa manera, el municipi t’ha de donar el permís, la Generalitat t’ho ha d’acceptar…Tot i així, estem contents que l’Ajuntament de Collbató va agilitzar la llicència turística el màxim que va poder. 


La sostenibilitat és un element clau en el vostre projecte. Explica’ns ho.
La sostenibilitat és molt important per a nosaltres, més enllà de l’etiqueta. Creiem que hem d’avançar en fer un món més sostenible. Treballem perquè la casa estigui en la nostra línia de valors i que causar el menor impacte possible en el territori. Volem minimitzar l’impacte ambiental i actualment estem treballant per obtenir el certificat de turisme responsable Biosphere.


Com espereu que evolucioni Cal Simón? Quins reptes veieu de cara al futur?
A part de consolidar-nos com un espai atractiu per visitar, un altre repte és aconseguir dinamitzar en part la zona, és a dir, oferir alguna activitat cultural pel poble de manera puntual i connectar amb el territori. Sabem que és un repte que potser no assolirem a curt termini però ens agradaria poder fer-ho en un futur. 


Només heu estat un estiu en funcionament, però és quan es viatja més. Com està responent la gent?
Els clients estan molt contents. Les crítiques han estat constructives i ens han ajudat a millorar, però en general l’acollida ha estat molt positiva.


Creus que seria beneficios més turisme sostenible al voltant de Montserrat?
És una molt bona pregunta. Molta gent té por quan sent la paraula turisme per coses que passen per exemple a Barcelona. Crec que encara hi ha espai per a un turisme de qualitat a la zona. Els problemes apareixen quan hi ha molta pressió de preus, però en el cas de Collbató no és aquest escenari. El turisme ben gestionat en un municipi com Collbató és beneficiós i pot aportar coses bones, tot i que s’ha de saber quan dir prou. En general, els clients de Cal Simón són força familiars, que consumeixen als negocis del municipi… això ajuda a que el territori, que té un atractiu molt especial, sigui més conegut, no només pels ciutadans de Barcelona o del país, sinó també pel públic internacional.

 

Abans d’acabar, quin producte del Parc Rural del Montserrat no falta mai al vostre rebost?
A casa sempre tenim alguna ampolla de vi de Can Paloma o d’altres cellers de la zona, i també la ratafia de l’avi Guillem,. També produïm oli arbequina a petita escala a Abrera, amb la família, tot i que em temo que aquest any la collita serà escassa per la sequera que portem arrossegant els darrers anys.


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona