Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Josep Cadevall: “L’agricultura regenerativa i ecològica és clau per garantir el futur del sector vitivinícola”

  • IMG_7813

11 de juliol de 2023



En Josep Cadevall i el seu germà Rubén Cadevall són uns apassionats del món del vi que van decidir recuperar les vinyes familiars d’Olesa de Montserrat i engegar el Celler Cadevall, on elaboren vins respectuosos amb el medi ambient i de gran qualitat. El seu propòsit és treballar a fons la vinya per obtenir el millor fruit possible. Avui parlem amb en Josep perquè ens expliqui més coses sobre el singular projecte. 

 

A quin any vau començar l’aventura i com ha evolucionat en tots aquests anys? 

La família Cadevall fa molts anys que tenim la vinya. El meu pare recorda que de petit es feia vi a casa per a consum propi, però aquesta tradició es va anar perdent. No és fins fa 10 anys que el meu pare, el meu germà i jo vàrem decidir recuperar l’antiga vinya familiar per plantar nous ceps. Com que vam començar amb una nova plantació, ens vam haver d’esperar uns anys a que creixés. Durant els primers anys les quantitats eren petites, però amb el pas del temps les vinyes van anar produint més quantitat de raïm i l’any 2021, coincidint que ens van demanar gestionar altres vinyes del poble ja productives, vàrem decidir comercialitzar el nostre vi i sortir al mercat. El celler, per tant, fa cosa de dos anys que està en marxa.

 

El món del vi us ve per tradició familiar, doncs.

Sí, totalment. A casa sempre hi ha hagut aquesta tradició i passió per la vinya i el vi. Com he comentat abans, el meu pare era molt petit quan veia fer vi a casa i d’això fa més de setanta anys… Suposo que aquest amor per la vinya, sumant-hi el fet de disposar de terres per cultivar-les, és el que ens ha empès a iniciar aquest nou projecte. 

 

Qui hi ha darrere del dia a dia del Celler Cadevall? 

Doncs som el meu germà i jo únicament. De moment, amb l’extensió de vinya que tenim i la producció que fem, ens ho podem anar combinant nosaltres dos sols. En èpoques de més volum de feina, com és el cas de la verema, sí que comptem amb l’ajuda de la família o d’amics.

Teniu clar quin futur voleu pel projecte? 

Volem oferir un vi de qualitat de vinyes velles i emblemàtiques com les del Boter o del Mas Sant Jaume afegint les de la nostra vinya familiar. D’aquesta manera connectem el passat i el present vitícola perquè la gent d'Olesa i d’arreu conegui i degusti tot el que el nostre projecte pretén transmetre. El nostre objectiu és mantenir la filosofia de treballar en petit format per cuidar a fons la vinya i aconseguir la màxima qualitat possible. 

 

Hi ha tradició vitivinícola a Olesa de Montserrat? 

Doncs en comparació a pobles veïns, a Olesa sempre hi ha hagut més aviat poca vinya i hi ha abundat més el cultiu de l’olivera. De fet, nosaltres hem sigut els primers de plantar vinya nova i a elaborar i vendre vi en aquesta població. 

 

Quines particularitats té el celler pel fet d’estar ubicat al Parc Rural del Montserrat? 

Les propietats de la terra del Parc Rural són idònies pel cultiu de la vinya i l’olivera, d’aquí la llarga tradició d'ambdós cultius. Són terres agraïdes i amb unes característiques ambientals úniques, gràcies a la influència de la nostra muntanya de Montserrat i el riu Llobregat, que fan que hi hagi un equilibri idoni per obtenir un bon raïm. 

 

Parlem una mica dels vostres vins. Quin tipus de varietats de raïm cultiveu?

Cultivem les varietats de Garnatxa i Carinyena, amb què elaborem el nostre vi negre, i la varietat de Xarel·lo per a l’elaboració del nostre vi blanc.

 

I quina gamma de vins elaboreu? 

Actualment, n’elaborem dos: un de blanc i un de negre. Ambdós són vins joves amb una criança en dipòsits d’acer inoxidable i en ampolla. Tot i això, l’any que ve no descartem ampliar la vinya per poder començar a jugar amb altres tipus de vins i poder oferir més gamma de productes.

 

Quines característiques tenen cada un dels vins?

El vi blanc és afruitat i refrescant amb una acidesa justa que el converteix en un vi jove rodó i sense necessitat de prendre'l excessivament fred. I el negre és de gust intens en boca i amb caràcter, té molta personalitat.

 

Amb què mariden millor els vostres vins? 

El vi blanc marida molt bé amb arrossos, peixos, fideuades i tot el que porti marisc. I el negre, com que és un vi de potència en boca, marida molt bé amb carns vermelles, però també amb arrossos, pastes i llegums. A nosaltres ens agrada molt prendre una copa de vi sola per gaudir de l’autèntic sabor del vi.

 

Com elaboreu els vostres vins? 

Doncs de manera manual. En primer lloc, recol·lectem i seleccionem minuciosament el raïm, que entra sencer, desrapat i trepitjat. Seguidament, es fermenta de forma espontània sense addició de llevats i en dipòsits d'acer inoxidable. La temperatura està sota control durant tot el procés. Després el macarem amb lies fines i, finalment, el filtrem. En resum, són vins de microvinificacions amb control de temperatura. Sempre mirem de ressaltar el caràcter i les qualitats pròpies del vi perquè, al final, el vi es fa a la vinya i és per això que al celler hi intervenim el mínim possible. Treballem amb el concepte de vi ecològic de mínima intervenció.

 

Teniu la sensació que hi ha un auge en el consum del vi darrerament? 

Més que auge de consum de vi en general, que potser també, jo diria que hi ha auge en consumir vins de qualitat. Ens trobem que la gent no es conforma amb un vi qualsevol sinó que també busca vins amb història. Quan els anem a vendre a mercats ens adonem que els clients s’interessen molt per saber qui ha fet el vi, d’on ve, etc. 

 

Produir vins amb història és un valor afegit…

Sí, exacte. És un atractiu més que anima a la gent a comprar-lo. També cal tenir en compte que s’ha posat molt de moda el concepte d’enoturisme i la cultura del vi, fet que ens ajuda positivament a la seva comercialització. 

 

Quin és el vostre perfil de comprador? 

Doncs la major part de la nostra producció la venem a menys de vint quilòmetres de la zona. Hem tingut molt bona acollida a Olesa i als pobles del voltant i això ens agrada especialment perquè el converteix en un producte de consum local, km 0 i amb poca petjada de carboni. Ens trobem que la cultura del vi encara ha d’acabar d’arribar entre la gent més jove. Tot i que també tenim clients de menys de trenta anys, el mercat es troba sobretot a partir dels trenta. També tenim la sort que molts clients són repetidors, fet que ens omple d’orgull. 

 

El que sí que sembla és que cada cop hi ha més cellers petits. Es pot viure del vi amb tanta competència? 

Els cellers petits és el millor que li pot passar al sector vitivinícola perquè, a part que tenen molt bona acollida, acostumen a ser projectes plens de passió, amb ganes d’oferir productes de qualitat i que treballen manualment. Els cellers petits els espera un bon recorregut i nosaltres no els veiem com una competència sinó el contrari, com una oportunitat de fer xarxa, ajudar-nos i col·laborar mútuament. 

 

Els tractaments que feu a les vinyes segueixen les directrius de cultiu ecològic així com els principis d’agricultura regenerativa i metodologia Jadam. Ens podries explicar en què consisteix aquesta última? 

La metodologia Jadam va en consonància amb l’agricultura regenerativa. La finalitat d’aquesta és ser autosuficient amb allò que tens. El que nosaltres hem adoptat d’aquesta metodologia i hem traslladat en el nostre cultiu és la cria de microorganismes o el mulching. Tot el subproducte que es genera de la producció del vi el retornem a la vinya, deixem cobertura vegetal i això a més d’ajudar a fixar el CO₂ a la terra baixa la temperatura de l'interior ja que no impacta el sol directament sobre la terra despullada. Busquem un equilibri entre el cultiu i el seu entorn amb biodiversitat i això al final també aporta personalitat al vi.

 

Creus que és important apostar per aquest tipus d’agricultura i el cultiu ecològic?

Sí. L’agricultura regenerativa i ecològica és clau per garantir el futur del sector. Creiem que com a agricultors s’han de tenir molt presents les circumstàncies climàtiques amb què ens enfrontem i valorar què podem fer per ajudar a pal·liar les conseqüències i millorar la salut dels cultius i la terra. Per tant, tot i que cultivar d'aquesta manera suposa més esforç, és el millor que podem fer per no perjudicar més el medi ambient i per obtenir i oferir productes de millor qualitat. El futur vitivinícola hauria d'anar per aquí.

 

Quines expectatives teniu de la verema enguany?

Aquesta sequera tan prolongada ha tingut un impacte a la vinya. Hi ha ceps que no s'han desenvolupat com s'haurien d’haver desenvolupat i algun raïm ha quedat més petit. Tot i això, les pluges han arribat en el moment oportú i si el temps ens respecta i plou una mica més, la previsió que tenim és molt bona. Esperem tenir menys producció que l’any passat però de millor qualitat. 

 

Abans has comentat que participeu en els Mercats del Parc Rural del Montserrat. Què us aporta tenir-hi presència? 

Estem molt contents de participar en els mercats del Parc Rural perquè han estat un gran accelerador de comercialització i venda dels nostres vins. Ens han ajudat a donar-nos a conèixer entre altres productors de la zona i clients o futurs compradors. Considerant que només fa tres mesos que comercialitzem els nostres vins, estem molt contents de tots els canals de venda que tenim i la bona rebuda que hem tingut en el mercat.

 

No volem acabar aquesta conversa sense saber en quins altres llocs podem trobar els vostres vins…

Doncs es poden comprar a través de la nostra pàgina web (www.cellercadevall.cat/ca), al Rebost de Casa (botiga gurmet d’Olesa de Montserrat), i a diferents restaurants de la zona com al Pebre, als Salistes, a la Vermuteria o al Padel Centre, on l’ofereixen a la seva carta. Actualment, estem treballant perquè el nostre vi estigui disponible a altres botigues i restaurants de proximitat. 

 


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona