29 de setembre de 2023
L'escalivada és un plat tradicional català i tot i que és fàcil d’elaborar, és important conèixer els consells essencials perquè quedi perfecta. Avui, el Restaurant Cal Taiet d’Ullastrell ens cedeix la seva recepta i alguns consells de cocció.
Abans de començar amb els ingredients, els cuiners i cuineres de Cal Taiet ens fan la seva primera recomanació: preparar l’escalivada a la brasa per aconseguir el sabor característic que li aconsegueix donar el carbó vegetal (preferiblement d’alzina).
Ingredients:
- Un pebrot vermell gran.
- Un parell d'albergínies.
- Una ceba grossa.
- Oli, sal i pebre.
Elaboració:
- Primerament, col·loquem els pebrots, les albergínies i la ceba ja rentades directament sobre les brases.
- Les anem girant regularment per assegurar que les peces es rosteixin de manera uniforme, fins que aconsegueixin un color daurat i que la pell es desenganxi fàcilment.
- Un cop les verdures estiguin prou rostides i la pell es desfaci amb facilitat, les retirem de les brases. Deixem que es refredin una mica i les pelem mentre encara són calentes (és més senzill). Un cop pelades, no s’han de rentar amb aigua, ja que això fa que perdin el seu sabor característic.
- Esqueixem els pebrots i les albergínies al llarg de la seva longitud amb els dits.
- Pel que fa a la ceba, l’hem de deixar coure una mica més fins que el seu cor estigui tendre i esponjós.
- A l'hora de presentar el plat, hi afegim un bon raig d'oli d'oliva verge extra, sal i una mica de pebre negre, especialment a les albergínies i les cebes.
Recordeu que la qualitat dels ingredients i la simplicitat són factors clau per aconseguir una escalivada perfecta!
Bon profit!