Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

El Camí Ramader de Marina passa pel Parc Rural del Montserrat

  • canmassana2
  • canmassana4

26 de setembre de 2023L’associació Camí Ramader de Marina és un projecte que vol preservar, potenciar i promoure la ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu Oriental i Litoral al Penedès i Garraf. Enguany, ha impulsat el projecte Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori amb la finalitat de posar en valor l’ofici de pastor/a, els camins ramaders i la ramaderia extensiva.

 

En el marc de ‘Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori’, Daniel Giraldo, pastor transhumant del Baix Camp i associat a Ramats de Foc, que compta amb un ramat de 100 cabres lleteres, va emprendre la transhumància del Camí ramader de Marina el 9 de setembre des de Llívia i ha arribat a Cunit l’1 d’octubre. Durant el recorregut ha anat fent parades a diferents municipis. El 21 de setembre el ramat va travessar Castellgalí i posteriorment va passar per diferents municipis del Parc Rural del Montserrat: Can Massana (el Bruc), els Hostalets de Pierola, Piera i el Badorc.  

 

La zona de Can Massana és segons Merlès Martínez, tècnica de projectes de Ramats de Foc, un indret que cal reivindicar, ja que per aquí passaven tradicionalment tots els camins ramaders de Catalunya. El final d’etapa del camí ramader del divendres 22 de setembre va ser precisament en aquest indret, on un total de 30 participants del camí van tancar la jornada amb un sopar de germanor. Ramats de Foc (Fundació Pau Costa) dona suport en la logística, comunicació i actes d'aquesta transhumància.

 

Els diferents municipis per on anirà passant el ramat fins a arribar a la Marina penedesenca tenen activitats programades que vetllen per la promoció econòmica i territorial al voltant de la transhumància, patrimoni, cultura i oficis relacionats.

 

 

Més informació:

Marc Riera 

Tècnic del Parc Rural del Montserrat

rierammrcng@diba.cat


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona