Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat té un potencial de quasi 5.000 hectàrees per recuperar

  • BANC DE TERRES

23 de març de 2024El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat, un dels quatre bancs de terres de la província de Barcelona, és el que té més hectàrees disponibles potencials de recuperar. En total són 4.951 hectàrees. 

  

Al marge del banc de terres del Parc Rural del Montserrat,  els tres altres bancs de terres de la demarcació de Barcelona són: el Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Espai Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix de Mataró i la borsa de terres de Sant Vicenç dels Horts. Paral·lelament, s’està començant a treballar en els bancs de terres de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera i el Parc Agrari de la Conca d'Òdena.  

 

Tots aquests bancs de terres, que tenen com a objectiu identificar les finques infrautilitzades i trobar nova pagesia que les vulgui treballar, compten amb el suport de la Diputació de Barcelona. L'enginyer de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, Pere Navarro, explica la importància d’obrir les portes de la pagesia a una nova generació, no només per  protegir i revitalitzar zones agrícoles abandonades o en desús, sinó també per garantir  una alimentació saludable i sostenible i prevenir els incendis forestals. 

  

De fet, l'accés a la terra està identificat com una de les principals barreres per a la incorporació de joves al sector agrari. A l’estat espanyol, hi ha moltes terres infrautilitzades que, o bé es podrien oferir a aquests joves, o  bé, se’n podrien valorar altres usos.

 

Per avançar en la recuperació de terres en desús, fa gairebé 2 anys, arran d'un estudi que es va elaborar des del Ministeri d'Agricultura d'Espanya, es va crear el Grup de Treball AGE-CCAA per a la Mobilització de Terres Agràries Infrautilitzades, que treballa en el desenvolupament d'eines per facilitar l'accés a la terra per a aquells que volen iniciar projectes agraris. 

  

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya és una iniciativa pionera a Europa cofinançada per la Diputació de Barcelona des del 2018 en el marc del programa BCN Smart Rural.

 

 

Més informació:

Pere Navarro

Tècnic Banc de Terres de la  Direcció Territorial Agrària

navarrompr@diba.cat


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona