Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Nil Puig: “Amb l’agricultura ecològica hem de treballar amb molta prevenció i antelació”

  • 1645305384840
  • projecte02

29 de juliol de 2022



Nil Puig (36 anys) és l’ànima de l’Hort del Puig, un projecte dedicat a la producció d’hortalisses ecològiques. Tot i ser d’esperit manresà, ha nascut i viscut tota la vida al Mas del Puig, casa pairal de Castellbell i el Vilar, on ja fa deu anys que hi cultiva les terres. En Nil, biòleg de formació i amb inquietuds agrícoles, va decidir engegar un projecte agrícola des de zero amb la intenció de donar vida a les terres familiars del Mas del Puig. Avui parlem amb ell perquè ens expliqui la història de l’Hort del Puig i com treballen l’agricultura ecològica i els productes d’horta. 



Com van ser els inicis de l’Hort del Puig?

Els meus avis eren propietaris del Mas del Puig, una masia amb terres, molí d’oli, vinya… però no es dedicaven a la pagesia, només cultivaven les terres per autoconsum. Quan es van morir els avis, la masia i l’activitat d’aquesta va quedar aturada i es va abandonar. No va ser fins que vaig tornar jo, ara ja fa deu anys, que vaig decidir agafar les terres que estaven en desús des de feia molt temps i arrencar un nou projecte: l’Hort del Puig. Els inicis no van ser fàcils, ja que l’explotació no comptava amb infraestructures i les terres eren dolentes, molt de secà i gens planes. En aquest sentit, tot i que ja disposava de terres, vaig impartir un projecte, com dic jo, no de zero, sinó de sota zero

 

I què et va fer decantar per la producció de tomàquets?

Vaig anar fent tastets a diverses granges i masies, agafant idees. De mica en mica vaig veure que tenia ganes de dedicar-me als tomàquets. A més, un cop aquí, a Castellbell i el Vilar, hi havia un home que va voler netejar-me les feixes i al veure que tot em venia rodat, no vaig dubtar ni un moment i m’hi vaig llançar de cap. Va ser un cúmul de coincidències. 

 

De quantes hectàrees consta la finca?
Doncs té prop de 3 hectàrees. Només de tomaquera són uns 1.200 metres quadrats, ja que en fem de moltes varietats diferents (de penjar, cherries, de cor de bou, pits de monja, de pera, de Montserrat…). 

 

D’on et ve l’interès pel món de l’agricultura? 

Vaig estudiar Biologia, ja m’interessava tot aquest món de les plantes i l’agricultura des de jove. A mesura que passaven els anys i tenia contacte amb persones que treballaven l’horta, vaig començar a aficionar-me a l’horticultura. Una vegada acabada la universitat, vaig anar a viure al Solsonès, a una casa on ferien una mica d’horta, però el que realment em va fer decantar cap aquest sector va ser un viatge que vaig fer per Europa i Rússia com a voluntari en un programa anomenat WWOOF, que compta amb una xarxa de granges ecològiques. En tornar a casa, em vaig posar mans a l’obra amb l’Hort del Puig.  

 

I per què cultives tomàquets ecològics? 

La veritat és que no m’ho vaig ni plantejar. Per a mi no era qüestionable, i en engegar el projecte no vaig dubtar ni un segon en cultivar de manera ecològica i etiquetar tots els productes amb la certificació ecològica del CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica). 

 

Trobeu dificultats per conrear de manera ecològica?
Mai he cultivat convencionalment, així que no t’ho puc comparar. Però sí que et puc dir que per companys que conec que ho fan de manera convencional, ells treballen amb fitosanitaris que són molt més agressius i adobs més potents. És per això que són capaços de resoldre problemàtiques amb aplicacions directes. En canvi, amb l’agricultura ecològica hem de treballar amb molta prevenció i antelació, mirant que no se’ns descompensi la planta, cuidar l’equilibri del sòl i fer llits de cultiu per prevenir tota mena de problemes o dificultats que puguem tenir en un futur. 

 

Com definiries l’Hort del Puig? Quin és el vostre tret diferencial? 

L’Hort del Puig és un projecte d’horta ecològica que ven directament al consumidor a través de cistelles. Crec que el que realment ens diferencia de la resta de pagesos que fan cistelles és que tots o la major part dels nostres productes són propis. A més, des de l’Hort del Puig defensem la idea de cultivar i viure de la terra una mica dignament i que la gent es vegi implicada en el projecte. Totes les persones que ens compren volen donar suport al territori i a projectes que dignifiquen la terra.

 

Al marge de tomàquets, quins altres productes d’horta conreeu?
Com que ens dediquen a fer cistelles i tot el producte que venem és nostre, ens obliga a tenir tanta varietat de cultiu d’horta com puguem. Cultivem entre unes 40 i 50 varietats d’hortalisses diferents. Ara a l’estiu, per exemple, tenim tomàquets, albergínia, pebrot, cogombre, carabassó, ceba tendra…

 

Teniu un producte estrella d’estiu? 

El tomàquet és el producte estrella d’estiu, tot i que va a temporades. Aquest any les síndries i els melons ens estan sortint molt bons i les cebes últimament, també. L'albergínia blanca també és un producte que s’està començant a conèixer i té bastant èxit. 

 

Com distribuïu els vostres productes?

Bàsicament a través de les cistelles. Abans funcionàvem a través de mail, però des de l’any passat tenim una plataforma online i allà actualitzem cada setmana els productes que tenim i la gent es pot fer la cistella al seu gust. La comanda s’ha de fer abans de dilluns i el dimarts és quan fem les cistelles i les distribuïm als punts de recollida. Tenim punts de recollida a Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat, Manresa, Rellinars, Sallent, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Terrassa. 

 

Si haguessis de dir quin futur li espera a l’Hort del Puig, què diries?
Ara puc dir que el projecte s’està consolidant en l’àmbit de format; les infraestructures estan muntades i la clientela que tenim és més o menys fixa. Però cal dir que és un sector que va variant molt perquè, per exemple, durant el confinament hi va haver una gran explosió de demandes, però des d’aleshores també ha baixat. El que sé del cert és que hi està havent un canvi de tendència de les compres i és per això que he optat per orientar el projecte. La part de producció i venda la vull continuar, però des de l’Hort del Puig també ens estem creant un lloc en el món de l’educació. Des de l’any passat rebem escoles i, a partir de l’any que ve, jo també passarà a ser professor d’un cicle formatiu de l’escola agrària de Manresa. Vull aprofitar aquesta oportunitat per utilitzar la finca com a lloc de formació i portar els meus alumnes a fer classes teoricopràctiques a la masia. Així doncs, el futur que vull per l’Hort del Puig és dotar-lo d’un segon valor i poder anar trobant una dignificació d’aquesta feina tan dura i sacrificada. 

 

I si parlem de reptes del sector… Quins són els principals que afronteu els agricultors a Catalunya?

Poder viure dignament. Es dona per suposat que els agricultors estem disposats a treballar dissabtes, diumenges, estius i festius i això no és digne. Ens apassiona la feina, sí, però no està valorat tot el que fem ni tenim unes bases laborals decents. 

 

Abans d’acabar, recomana’ns una recepta amb tomàquet per aquest estiu. 

No hi ha res com un pit de monja o un pebroter tallat a rodanxes amb oli, sal i una mica d’all!










Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona