Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

El Parc Rural analitza els olis produïts al seu àmbit i detecta oportunitats de mercat 

  • 20201217_DTA_PRM_PatxiUriz_ElaboracioOli_moliPiera_DSC6008
  • 20201217_DTA_PRM_PatxiUriz_Olives_Collbato_DSC6150
  • 20201217_DTA_PRM_PatxiUriz_Collbato_DSC6101
  • 20201217_DTA_PRM_PatxiUriz_Oliveras_Collbato_DSC6146

28 de desembre de 2021El Parc Rural del Montserrat ha encarregat a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) realitzar un estudi sobre el sector productor d’oli del Parc Rural del Montserrat, analitzant la seva qualitat i sostenibilitat dins del mercat, a partir de quaranta-quatre mostres d’oli facilitades pels productors del parc.

 

Fins a un 43% dels olis del Parc Rural del Montserrat són de categoria “extra”, dels quals, la meitat estan elaborats amb varietats autòctones: Becarut, Palomar i Vera. Quant als olis “no extra” (57%) es considera que una part podria passar a la categoria superior amb petits canvis de maneig i materials d’envàs; al voltant d’un 23% són de categoria “verge” i es poden comercialitzar com a tal. També s’han constatat diferències varietals en el perfil sensorial dels olis, que poden tenir un cert interès estratègic per a opcions de diferenciació comercial dins el mercat global.

 

L’estudi també ha determinat que la varietat més estesa al Parc Rural del Montserrat és l‘Arbequina, que constitueix la base de la producció amb aproximadament unes 1.900 hectàrees. També destaquen les 150 hectàrees de Vera del Bruc, àmpliament anomenada Vera del Montserratí, Verdal de Manresa o Tinenta, les 60 hectàrees de Vera del Vallès, també coneguda com Salar d’Arbúcies, les 55 hectàrees de Palomar o Olesana, les 60 hectàrees de Corbella, i les 20 hectàrees ocupades amb Becarut. 

 

Aquests resultats són fruit d’un estudi realitzat amb mostres de la collita 2020. Enguany s’estan analitzant les de la collita 2021 amb l’objectiu de fer un seguiment i tenir altres conclusions de les varietats locals cultivades en l’àmbit del Parc Rural.

 

L’estudi ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona que pretén, entre altres aspectes, dinamitzar el sector agroalimentari al territori.

 

Parc Rural del Montserrat

El Parc Rural del Montserrat treballa per la protecció del sòl agrari; el relleu generacional al camp; la consolidació i augment de la producció agrària del territori; l’elaboració de productes agroecològics de proximitat i qualitat; la prevenció d’incendis forestals; el foment dels circuits curts de comercialització; la conservació i millora del paisatge; la gestió de la seguretat alimentària i la lluita contra el malbaratament d’aliments.

 

Més informació:

 

Marta Martínez

Tècnica del Parc Rural del Montserrat

martinezsrtb@diba.cat


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona