Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Joan Casajoana: “Les mongetes de Castellfollit del Boix ja fa més de 350 anys que es cultiven”

  • 1691916385964
  • P6220009

18 d'agost de 2023



En Joan Casajoana, de Can Fontanelles, és pagès i productor de mongetes de Castellfollit del Boix. Can Fontanelles és una masia familiar del segle X amb molta història i rehabilitada com a casa de turisme rural. Té una gran extensió de boscos, pastures, cultius de cereals, ametllers, oliveres, vinya i des de fa més de 350 anys que s’hi conreen les famoses mongetes de Castellfollit del Boix. Avui parlem amb en Joan perquè ens expliqui curiositats sobre aquest llegum.

 

Al Pla de Fontanelles i a Castellfollit del Boix fa més de 350 anys que cultiveu mongetes de Castellfollit del Boix. Per què vas decidir continuar amb el cultiu de mongetes? 

Doncs perquè és una mongeta única i autòctona d’aquest municipi i no la volíem deixar perdre. Fa més de 350 anys que els pagesos de Castellfollit cultiven aquesta mongeta, però només per autoconsum, ja que les mongetes que utilitzaven per vendre eren d’altres varietats més productives. Els pagesos ens vam adonar que era un llegum de gran qualitat i que havíem de continuar conreant-lo, però no només per autoconsum, sinó per vendre’l. Ara ja fa dotze anys que vam començar amb la comercialització.

 

Quin és l’origen de les mongetes de Castellfollit? 

Aquestes mongetes van arribar fa més de tres segles a Castellfollit del Boix a través d’un mercader mesoamericà. Des de llavors, els pagesos i les pageses d’aquest municipi les hem cultivat any rere any i les mongetes s’han anat adaptant al sòl i al clima del municipi. Una curiositat que m’agrada explicar és que la primera cita d’aquesta mongeta la trobem l’any 1787 al llibre ‘Viatge per Catalunya’, d’Arthur Young, un escriptor anglès que anava explicant tot el que s’anava trobant durant el seu viatge. 

 

Tens por que les generacions futures deixin perdre un cultiu com aquest? 

Cada vegada hi ha menys pagesos i sembla que hi ha més dificultats en el món de l’agricultura… És possible que costi trobar relleu generacional, però jo confio que no es deixarà perdre un cultiu amb tanta història i tradició. 

 

Quines diferències tenen amb les mongetes que podem trobar al mercat?

És una mongeta que no és farinosa, de pell fina i molt digestiva. Són mongetes que no provoquen flatulències. Nosaltres diem que no són petadores - diu rient -. Un cop cuites, tenen una textura molt cremosa i un gust suau però intens a la vegada. El que les fa realment especials i úniques és la seva qualitat organolèptica.

 

Explica’ns com és el procés de cultiu de les mongetes.

Les mongetes se solen plantar a finals d’abril i es recullen durant el mes d’agost i setembre. Les plantem amb sembradores mecàniques i fem tractament per l'eruga i el corc. Un cop les mongetes han madurat les arrenquem i les batem. Llavors, les triem i les portem a netejar a la Cooperativa de les Franqueses.  

 

Per tant, esteu en plena recol·lecta. Us ha afectat la sequera d’enguany? 

Sí, i tant. La sequera i la pujada de les temperatures és una dificultat afegida que ens provoca la caiguda de la flor. La manca d’aigua també és determinant, per això hem de garantir reg de suport i canviar el cicle productiu d’aquest cultiu, per adaptar-nos a les noves condicions meteorològiques i poder seguir oferint mongetes. Enguany, el mes d’abril va ser bo per plantar les mongetes i que creixessin, però, com que no va ploure, part de la flor va caure. S’espera poca producció, però hi haurà mongetes.

 

La producció de mongetes s'agrupa al voltant de l'Associació de Productors de Llegums de Castellfollit. Quants productors en formeu part?

Actualment som set productors, tots pagesos i pageses de Castellfollit del Boix.

 

Què us aporta formar part d’aquesta Associació? 

Doncs és una forma de defensar els interessos col·lectius dels productors. A través de l’Associació hem comprat màquines en comú per batre i arrencar mongetes i també ens permet tenir una bona comunicació amb l’ajuntament o altres administracions públiques des de les quals s’han impulsat projectes i finançat diferents estudis per recuperar i millorar genèticament la mongeta de Castellfollit del Boix.

 

Enguany, les mongetes de Castellfollit del Boix s’han etiquetat amb el logotip del Parc Rural del Montserrat. Què creus us aporta posar la marca del Parc Rural al producte?

El Parc Rural del Montserrat és un molt bon instrument per dinamitzar el sector agrari i els productes autòctons, així com de gestió del medi ambient de l’entorn més proper. Per tant, crec que és un valor afegit que les nostres mongetes portin la marca del Parc Rural. 

 

També hi ha una fira dedicada a la Mongeta de Castellfollit del Boix. Hi participes com a productor?

Sí. De fet, és una fira que organitzem els set productors que formem part de l’Associació juntament amb l’Ajuntament de Castellfollit del Boix. És una fira molt bonica ja que la mongeta és la protagonista i és un bon lloc per donar-la a conèixer i com a punt de venda.

 

Quan se celebra aquesta fira? 

Doncs encara no s’ha concretat una data específica però sempre se sol celebrar a la primera o segona setmana d’octubre.

 

Ens ho apuntem a l’agenda doncs! I on més podem trobar la vostra mongeta durant la resta de l’any? 

Doncs comercialitzem la mongeta directament a les cases, algunes botigues de la zona, cooperatives i restaurants. 

 

A part de particulars, també veneu a restaurants…

Tot i que és un producte que costa vendre a restaurants perquè és car i de molt bona qualitat, ens trobem que cada cop més restaurantas ens demanen el pot petit de 360 grams. És un producte ja elaborat i suposo que per ells és una manera de presentar al client un llegum de qualitat. Alguns ens expliquen que abans feien cuits de llegum, però a vegades els en sobrava molt i, en canvi, comprant el pot petit de mongetes s’asseguren tenir-ne sempre i poder-lo servir. 

 

A part dels pots de 360 grams, oferiu altres mides? 

Abans fèiem el de 720 grams, però no tenia gaire sortida així que actualment només tenim el de 360 grams que amb la mongeta escorreguda són 250 grams. 

 

I quin és el perfil de client que compra aquestes mongetes? 

Hi ha de tot, però a la gent que li agrada la mongeta de Castellfollit del Boix i la coneix normalment és un client fidel i en compra durant tot l’any. També hi ha clients més esporàdics, com són els visitants de les fires que compren el producte per provar-lo.

 

Com s’ha de cuinar la mongeta de Castellfollit del Boix? 

Doncs de la mateixa manera que les altres mongetes, no té cap secret. És important posar-les en remull set o vuit hores com a mínim i que l’aigua sigui poc dura, la millor és la descalcificada. Una vegada remullades es poden bullir i quan arrenquin el bull s’han de deixar en punt mínim d’ebullició durant una hora i quart, una hora i mitja (depèn de si les mongetes són més noves o més velles). Sempre han d’estar cobertes amb dos dits d’aigua i una vegada estan fetes, o als últims 10 minuts, s’hi afegeix la sal. 

 

I per acabar, ens pots compartir alguna recepta o plat en què les mongetes de Castellfollit del Boix siguin les protagonistes? 

A mi m’agraden de totes maneres, però ara amb la calor com més em venen de gust és amb un empedrat amb ceba, tomàquet, olives, oli i vinagre. El plat també es pot fer més complet afegint-hi bacallà dessalat o pop. Està boníssim!


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona