Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

El Banc de Terres del Parc Rural creix en un 86%

  • 20210927_PatxiUriz_Relleu generacional_Esparreguera_DSC7323
  • 20210915_DTA_PRM_Patxi Uriz_Esparreguera_PereNavarro_DSC7349

3 d'agost de 2022El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat - programa impulsat per BCN Smart Rural - ha augmentat notablement la seva oferta de terres i en les últimes setmanes ha posat a disposició un total de 222 hectàrees i 145 parcel·les per a demandants, fet que representa un increment del 86% si es compara amb les 20 parcel·les que hi havia l’any passat. Arran de la pandèmia de la Covid-19, el nombre de persones interessades en conrear terres també va créixer, i ara per ara, un 26% dels sol·licitants dels 10 Banc de Terres existents a Catalunya, són del Parc Rural del Montserrat.

 

La consolidació del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat ve donat per diferents factors, com la difusió que s’ha fet del projecte; la col·laboració dels ajuntaments i entitats locals de cada municipi; el boca-orella de propietaris i demandants satisfets; o la publicació de ‘L’aventura de ser pagès’, una guia per ajudar a la nova pagesia a emprendre negocis en el sector agrari. Aquesta guia està dotada de recursos necessaris per engegar un projecte agrícola o ramader quan no es tenen les facilitats que gaudeix algú que pugui agafar el relleu familiar.  

 

De les 222 hectàrees que hi ha disponibles actualment en el Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat, 214 són terres potencials per cultivar conreus de secà. Algunes també es podrien dedicar a la vinya i, en menor proporció (7,3 ha), podrien plantar-s’hi cultius de regadiu. 

 

El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat va néixer amb l’objectiu de facilitar la recuperació i l’accés a la terra, ja sigui per a ampliar la dimensió d’explotació i fer-la rendible o bé per a donar accés a nova pagesia. Per a facilitar tot el procés d'assessoria i intermediació que es fa entre propietaris i demandants, a la tardor es preveu fer pública una plataforma virtual perquè sol·licitants i propietaris puguin consultar les terres que tenen a disposició.

 

 

Més informació:

Marta Martínez

Tècnica del Parc Rural del Montserrat

martinezsrtb@diba.cat

 


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona