Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Albert Blanco: "Amb els mercats pots aconseguir una relació personal que les grans explotacions no tenen"

  • ffac2eee-c5e0-4e59-a1a2-1f553342a72e

29 d'abril de 2022



L’Albert Blanco (Esparreguera, 1990), tècnic agrícola i enginyer mecànic, fa dos anys que es dedica a l’agricultura ecològica a la Masia Can Serra, ubicada al Bruc. A causa del seu interès pel món rural, va deixar de treballar en un taller de mecanització per dedicar-se 100% a l’horticultura. Avui parlem amb ell perquè ens expliqui la seva feina i el paper que tenen els mercats de pagès en el sector agrícola, ja que participarà amb una parada pròpia al pròxim Mercat del Parc Rural a Olesa de Montserrat. 

 

D’on et ve l’interès cap al camp i el món rural? 

La veritat és que tot el meu interès cap al camp gira entorn d’aquest moviment rural que porto dins meu. Tot i no tenir cap familiar que es dediqui a l'agricultura, abans d’especialitzar-me en l’horta ja havia portat un ramat de cabres durant tres anys. Per tant, ja fa temps que estic involucrat en aquest tipus de vida rural. 

 

Has estat pare fa poc. Explica’ns com és la conciliació familiar al camp.

Arran de la paternitat vaig trobar força complicat dedicar-me a la ramaderia i a l’agricultura al mateix temps, és per això que vaig deixar la part dels animals (ser pastor, vaja) per dedicar-me en exclusiva a l’horta i així poder tenir més temps per a la meva família. Actualment, fa dos anys que només treballo el cultiu d’horta. 

 

Què t'aporta ser pagès i què és el que més t’agrada?

Doncs el dia a dia de la feina i el fet de veure el transcurs de les diferents èpoques de l'any. Estar connectat amb la natura i recuperar la connexió ésser humà-natura és el que més m’omple. A part d’això, també hi ha tota la meva part d’ideologia políticosocial de recuperar el producte de proximitat i poder produir-nos el nostre propi aliment. Penso que aquesta cultura de subsistència s’hauria de considerar tenint en compte el context en què estem vivint. 

 

Cultives a la Masia Can Serra. Parla’ns d’aquest projecte familiar.

La Masia Can Serra, situada al Bruc, és una finca familiar que la Montse Canudes va comprar ara fa 15 anys. Es va posar a cultivar en un format semiprofessional i jo sóc qui li va agafar el relleu amb molta il·lusió; una gran il·lusió per continuar cultivant aliments de qualitat que contribueixin a generar una alimentació sana i natural.

 

I cap a on evoluciona?

La Montse ja produïa agricultura ecològica i jo li dono continuïtat, però des d’un altre enfocament. Crec que en tots els canvis sempre hi ha un pas, un camí evolutiu. Em diferencio amb el tipus de maneig que faig, ja que està familiaritzat amb un cultiu que és el de “no laboreig”, és a dir, no llauro la terra com es fa convencionalment sinó que intento mantenir el mateix sòl i que creï per ell sol l’estructura. 

 

Quantes hectàrees té el terreny? 

El cultiu d’horta està distribuït en mitja hectàrea. A part de productes d’horta, però, a la finca també hi ha oliveres, vinya i ametllers. Per tant, és una finca bastant familiar, ja que conserva l’agricultura de subsistència tradicional. A mi, personalment, m’agradaria ampliar el terreny d’horta, no obstant això, és una decisió que de moment només tinc al cap. 

 

Treballes en ple Parc Rural del Montserrat. Com arreu, deu tenir avantatges i inconvenients. Quins hi trobes, tu?

Per una banda, l’alçada del territori permet fer una agricultura de mitja muntanya i això m’agrada, ja que quan les verdures passen fred tenen un gust propi i es diferencien de les altres. Per contra, en termes de comercialització s’hauria de valorar el tipus d’agricultura i gestió del paisatge que fem aquí. Tanmateix, amb la recent creació del mercat del Parc Rural del Montserrat (Olesa i Bruc) penso que s’està començant a donar valor a la nostra feina.

 

Quins són els teus canals de distribució? 

Nosaltres ens identifiquem molt amb el concepte “market garden” que consta en recuperar granges de petit mitjà format que venen als restaurants, fruiteries, mercats…Ens agrada molt vendre directament al consumidor i recuperar així la qualitat i els valors afegits d’aquesta relació més propera. Treballem, per exemple, el format de cistelles a domicili, però s’ha de dir que aquest model és logísticament més complicat.

 

Parlaves de la importància de mantenir mercats, com el nou mercat de pagès del Parc Rural del Montserrat. Quin paper tenen els mercats per a projectes com el teu? 

Un paper fonamental i molt important, ja que pel que fa a clients es pot crear un costum i hàbit interessant. El fet de poder vendre a un mercat és una bona oportunitat, perquè estàs exposat en un escenari local, agafes una dinàmica, tens un punt de venda, és un lloc on s’aglutina molta gent… 

 

Creus, doncs, que és més necessari que mai mantenir i defensar mercats locals?

I tant! És crucial, no només en l’àmbit de comercialització, sinó també pel vincle que pots crear amb el consumidor. A través dels mercats pots aconseguir una relació íntima i personal que les grans explotacions no tenen, i per mi és rellevant conèixer qui és la meva clientela.

 

Creus que aquests tipus de mercats ajuden a arribar als nous públics, com gent jove?

Sí que és veritat que els mercats sempre s’han vinculat amb gent d’una altra generació, però si es modernitzen d’alguna manera, com per exemple introduint activitats familiars o tallers, com el que faran al Mercat d’Olesa i el Bruc, podrem arribar a un públic més jove i familiar. 

 

On et veus d’aquí a uns anys? 

Fent el mateix: produint menjar i transformant el paisatge. A través de la producció tenim l'oportunitat de tornar a regenerar la terra i és per això que em veig vinculat en aquest moviment regeneratiu que es troba en el món rural. 

 

Contactehttps://www.instagram.com/masiacanserra_agroecologia/ 

 


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona