31 d'agost de 2025
Per tancar l’estiu, et portem una recepta fresca i sorprenent que posa en valor els productes del Parc Rural del Montserrat: els tomàquets de Montserrat i els maduixots. La xef Mercè Navarro ens convida a descobrir una crema de tomàquet plena de sabor i color, equilibrada amb el toc refrescant i intens d’un gelat de rocafort. Una combinació creativa que juga amb contrastos —la dolçor de la fruita, l’acidesa del vinagre i la força del formatge blau— per portar la cuina de temporada a un altre nivell. Ideal per als qui volen gaudir d’un primer plat diferent, mediterrani i ple de personalitat.
Ingredients
- 1 kg de tomàquets de Montserrat
- 300 g de maduixots
- 1 ceba tendra petita (macerada en vinagre perquè perdi la fortor)
- 1 pastanaga
- 2 dl d’oli d’oliva
- 50 ml vinagre de xerès
- sal
- pebre
- sucre
- gelat de rocafort (o de gorgonzola)
Preparació
- Tritureu totes les verdures i les fruites amb el túrmix fins que quedi una sopa ben cremosa. Amaniu-la amb sal i sucre, oli, vinagre i pebre, i torneu-ho a triturar fins que la barreja quedi ben fina.
- Coleu la barreja i comproveu-ne l’amaniment, rectifiqueu-lo si cal. Deixeu-la refredar i serviu-la en un plat fondo amb una bola de gelat. Opcionalment, afegiu-hi per sobre cibulet picat i una fulla d’alfàbrega fregida.
- Consells: si teniu la maquinària adient, podeu fer el gelat a casa. Poseu 500 g de formatge quark, 1/2 l de llet, 150 g de glucosa líquida, 200 g de rocafort i un polsim de sal dins la Thermomix. Doneu-li 90 ºC de calor uns 4 o 6 min. Quan tot estigui ben barrejat, coleu-ho i poseu-ho al congelador en vasos de la Pacojet. En el moment de servir-ho, passeu-ho per la màquina.
- Si no trobeu fet el gelat ni el podeu fer a casa, es pot substituir per una crema de formatge. Passeu-lo per la batedora amb crema de llet, un polsim de sal i pebre negre. La barreja la serviu amb una gerra per sobre de la sopa de tomàquet.
Prova-la i sorprèn a tothom amb aquesta delícia de final d’estiu!