Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

La Ruta de les Matonaires fa un pas endavant per esdevenir un nou producte agroturístic

  • reunió matonaires

12 de desembre de 2025



El Parc Rural del Montserrat està impulsant la creació d’un nou producte agroturístic vinculat a la Ruta de les Matonaires. En el marc d’aquest projecte, va organitzar la setmana passada una trobada amb actors implicats del territori per començar a definir, de manera consensuada, com ha de ser aquesta nova proposta turística, posant les bases d’un projecte compartit.

 

La iniciativa vol posar en valor aquest patrimoni únic del territori, relacionant la memòria de les matonaires amb els productes locals i el paisatge agrícola del Parc. El projecte busca recuperar i difondre la història de les matonaires, dones que elaboraven mató i el distribuïen per masies i mercats, un llegat singular que fins ara ha tingut poca presència dins l’oferta turística.

 

El desenvolupament del producte s’està treballant com un procés participatiu amb els elaboradors de mató i formatge , acompanyat d’entrevistes, anàlisi de tendències i la comparació amb altres experiències d’agroturisme. Aquest treball ha permès identificar punts forts com la qualitat dels productes del territori, la xarxa d’itineraris existents, la predisposició dels agents locals a col·laborar i el valor del patrimoni immaterial vinculat al mató. En el projecte també hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages i els ajuntaments de Marganell i de Castellbell i el Vilar.

 

Entre les línies de treball que s’estan plantejant hi ha l’actualització del web amb un apartat específic dedicat a la Ruta de les Matonaires, l’impuls de continguts audiovisuals i testimonis a les xarxes socials i la creació de nou material promocional per distribuir en mercats i establiments del territori. També es proposa la millora de la senyalització dels itineraris i equipaments vinculats a la ruta.

 

Pel que fa a l’activació d’experiències, s’han posat sobre la taula propostes com visites teatralitzades explicades des del punt de vista d’una matonaire, activitats familiars, esmorzars de forquilla per a senderistes, jornades gastronòmiques dedicades al mató i al formatge, maridatges i, a mitjà termini, la creació d’un Centre d’Interpretació amb espai de tast.

 

La creació d’aquest nou producte agroturístic vinculat a les matonaires representa una oportunitat per donar valor a un llegat femení essencial, dinamitzar l’economia local i avançar cap a un model de turisme sostenible i arrelat al territori. Si vols aprofundir en la història de les matonaires i el seu ofici, et convidem a veure el documental Roques, una producció del Col·lectiu El Brogit i del Centre d’Estudis de Castellbell i el Vilar, disponible a 3Cat.

 

Més informació:
Marta Martínez
Tècnica del Parc Rural del Montserrat
martinezsrtb@diba.cat


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona